Новини

За 25-и път Любовта и Лудостта ще вървят ръка за ръка


 

Във връзка с предстоящото 25-то издание на Международния филмов фестивал Любовта е лудост се проведе пресконференция с участието на проф. Александър Грозев – художествен директор и г-н Тошко Гяуров – директор на ФКЦ-Варна.

Проф. Грозев подчерта, че Варна трябва да се гордее с кинофестивала Любовта е лудост, тъй като той е част от културния делник на града. В годините, когато фестивалът се появи беше забравено, че изкуството е празник.

В програмата ще участват 12 конкурсни филма, които ще се състезават за статуетките Златна Афродита.

В съпътстващите панорами на национални кинематографии ще вземат участие  филми от Унгария, от Дания, представени от бившия директор, сега консултант в Датския филмов институт Йеспер Андерсен, който ще бъде и член на международното жури, от Индонезия – кино, непознато за българския зрител, но с участия и награди от много азиатски кинофестивали.

В програмата са включени и панорами на продукции с награди от фестивали, световни хитове, филми на известни режисьори, и разбира се, български филми. За поредна година ще бъде присъдена и почетната награда на изтъкнат кинотворец – тази година тя е за актрисата Емилия Радева, която чества своята 85-годишнина.

За първи път в програмата на фестивала ще бъде включен модул Младежко кино, в който ключово място заема Фестивална КиноАкадемия – образователен проект на ФКЦ в рамките на ВАРНА – ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА СТОЛИЦА 2017. Образователната платформа на Фестивален и конгресен център продължава с поредица от събития с цел да развива вкуса към европейското кино и критическия поглед на младежката публика. През август ще се състои майсторски клас с излъчване на успешно приключилите проекта и сформиране на жури към модул Младежко кино на 25-я МФФ Любовта е лудост. Младежкото жури ще бъде подпомагано от трима млади кинокритици от Лондон, Рим и Делхи.

Освен първите 25 години на любовния кинофестивал, ще бъдат чествани и 100 години от най-стария запазен български филм Любовта е лудост, дал наименованието на кинофорума /1917г., режисьор е „пионерът на родното кино“ Васил Гендов/.

В колаборация с общонационалната кампания Пътуващо лятно кино с БНТ1 за възстановяване на летните кина в България и за популяризация на българското кино, на 28 август в английския двор на Фестивален и конгресен център ще се състои прожекцията „Летовници“, режисьор Ивайло Пенчев.

ФКЦ-Варна организира ЧЕТВЪРТИ МЛАДЕЖКИ КОНКУРС на тема: „ПЛАКАТ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ „ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ“ 2017, с присъждане на 3 парични награди – голямата награда на зрителите чрез гласуване във Фейсбук, награда на гостите и награда на акредитираните за фестивала журналисти.

Визията на кинофестивала за 2017 г. е подарък от варненския художник Петьо Маринов, който е използвал фрагмент от своя живописна творба  – прегърнати мъж и жена. Прегръдката е толкова силна, че те се озовават в морските дълбини.

Петьо Маринов беше автор и на визията на кинофестивала за 2014 година, в сътрудничество с Петър Желев.