Ревю

Вълната на мита размива брега на реалноста в „Песента на морето“


Song of the Sea (2014)

Режисьор: Tomm Moore
Сценаристи: Will Collins (as William Collins), Tomm Moore (story)
Участват: David Rawle, Brendan Gleeson, Lisa Hannigan

В днешни дни, анимационният жанр все по-рядко се връща към корените си – да бъде креативен, да бъде перфектният медиатор за човешкото въображение и неговите необятни възможности, да може повече от успешно да материализира всички страхотни идеи.  Песента на морето е именно проект, който държи на тези факти: това е вторият пълнометражен филм на талантливият ирландски аниматор Том Муур и неговото студио Cartoon Saloon.  Пет години след невероятният му дебют с Тайната на Келс, Муур успява не само да да затвърди своят необятен талант, но и дори да надмине очакванията на всички. Излъчен за първи път на международният филмов фестивал в Торонто, Песента на морето успява да върне това топло чувство на приказност, оригиналност и емоционалност, което липсва на съвременната анимация. Муур съумява да създаде един уникален проект, който за разлика от Тайната на Келс не е шлифован изцяло от легендите от келтският фолклор, но успява да интегрира и съвременна тематика, изследвайки смело човешки емоционални и дори психологически проблеми от истинският живот. Това прави Песента на морето подходящ филм не само за малките деца, но и за всички възрасти.

Действието ни пренася на малък остров до самото ирландско крайбрежие. Място с уникална спиритуална енергия, природна съвършенност и заздравяващ въздух, земя в която мистичното и реалното успяват да се вкопчат в магичен захват, премахващ всички граници на възприятията. Малкият Бен си спомня смътно денят в който вижда за последен път майка си. Тя изчезва мистериозно в денят в който се ражда неговата сестричка Сирша. Шест години след травмиращите събития, двете деца живеят на самотен фар, заедно с техният любящ но тъжен баща и смелото овчарско куче Кю. В малката Сирша, която все още не може да говори поради неизяснена причина, има нещо мистично, но оптимистично и светло. Бен расте на пръв поглед щастлив, четейки легендарните келтски легенди за Гигантът Мак Лир и неговата майка вещицата Маха, за легендарните селки, за всички митични феи и същества от ирландската митология, но зад тази щастлива фасада на детско безгрижие, се крие нарастващо отчуждение, скептицизъм и много тъга. Един ден от малкият град пристига тяхната прагматична но намусена баба, която безкомпромисно решава да ги вземе да живеят при нея. Двете деца не са съгласни с това и на самата вечер на Вси светии, предприемат едно пътуване обратно към дома. Във вечерта, в който митологичният портал е отворен те се впускват в приказно приключение, в което реалноста и мита стават едно цяло и в което те ще преоткрият себе си, ще узнаят собствените си съкровенни тайни и ще разгадаят мистерията около изчезването на тяхната майка.

Песента на морето е филм, който ще ви запознае с много герои от келтската култура и фолклор, чрез прекрасната работа на Том Муур. Анимацията е семпла на пръв поглед, но съдържа в себе си многобройни, дори безкрайни цветови хоризонти, които я превръщат във визуален бряг на изобилие, филм който е създаден с много любов и уважение към националната идентичност и фолклора. Въпреки оригиналният стил на анимиране и сторителинг, Муур не крие че е бил повлиян от друг легендарен режисъор – а именно японската легенда Хаяко Миязаки. Някои от персонажите използвани в този филм са леко визуално взаимствани от персонажи от студио Гибли, но това е направено с естетика, уважение и вкус и придава още повече обаяние в крайният продукт. Историята смело върви върху две успоредни сюжетни линии, тази която е в истинският свят и тази, която е в магическият фолкорен свят, моментите в които те се преплитат се получава красив и  бих казал емоционален и затрогващ резултат. Филмът впечатлява със своята дълбочина и завършеност, създавайки една комплексна история, която обаче се възприема лесно заради своята богата емоционалност. Филм, който може да накара дори и най-коравосърдечните киномани да отделят една скрита за черни дни сълза, чрез най-добрите приоми – тези на доброто кино.  Том Муур получава своята втора номинация за Оскар за анимационен пълнометражен филм за Песента на морето, неговата втора след тази за Тайната на Келс. Достатъчно признание за неговият талант, но истинската награда, която получава творчеството му до този момент е, че успява да остави една трайна, запомняща се следа в сърцето на фенове от целият свят.

Радослав Тодоров