Ревю

Революционният Тутси, една комедия, която ще остане в историята


Tootsie (1982)

Режисьор: Sydney Pollack
Сценаристи: Larry Gelbart (screenplay), Murray Schisgal (screenplay)
Участват: Dustin Hoffman, Jessica Lange, Teri Garr

В киноисторията има редица бележити заглавия, които до голяма степен са формирали и давали насока на индустрията за да се превърне в тази стоглава ламя, която познаваме днес. Tootsie е именно такава лента, режисирана от легендарният Сидни Полак, свежата комедия събира един наистина завиден набор от актъорски величия и изследва теми, които са незасегнати до този момент или поне не на такова високо ниво, всичко естествено пречупено през огледалото на Хумора, Сатирата и Забавата. Филмът определено отваря доста въпроси: за светкавично променящият се свят, за равенството, за моралната стойност на обществото и съответно кариеризмът, който понякога го потъпква.

В главната роля е невероятният Дъстин Хофман (който преборва величия като Питър Селърс и Майкъл Кейн за главната роля), а Tootsie е може би последното заглавие от невероятната серия филми на този актъор от краят на 60-те години до началото в 1980 в който той се превръща в едно от най-обожаваните лица в Холивуд. Но каква поредица само: The Graduate, Midnight Cowboy, Little Big Man, Straw Dogs, Papillon (film), Lenny, All The President’s Men, Marathon Man, Kramer vs. Kramer, – кое от кое – по-велико заглавие. В Tootsie, Хофман си партнира с прекрасната Джесика Ланг (която взима и Оскар за подържаща роля), Тери Гар, самият Сидни Полак, като агентът на Майкъл Дорси и все още младата, но вече култова икона Бил Мъри. Дъстин Хофман играе талантлив, но доста неуспешен и опак по характер актъор, който се бори в ню-йоркската джунгла за своите „15 минути слава“, За съжаление фактът, че неговият персонаж е кибритлия, женкар и откровен чешит му изиграва извънредно лоша шега и много скоро предложенията му започват да се топят по-бързо от …. влог в КТБ, да кажем. Притиснат до стената Майкъл е принуден да се възползва от неочаквано обстоятелство и да се пробва за може би най-странната роля която може да си представи. Точно така: той се облича в женски дрехи и чрез изобретателност и темпарамент успява не само да спечели ролята, но и да се превърне в култов персонаж в цяла Америка. Сега остава само едно, да реши собствените си дилеми и да стане един по-добър и уравновесен човек, докато спечели любовта на своят живот. На пръв път лековат и забавен филм в духа на 80-те, неговата атмосфера и значимост остават във времето с проблематика, актуална и в наши дни.

През 1998 година, филмът е признат за културно богатство на филмовата индустрия на САЩ и е приет за съхранение в националният им филмов регистър. Лентата се бори с много презразсъдъци и остро критикува сексизма и разделението между половете, осмива плиткостта на сапунените опери по телевизията, иронизира също така всички „игри“ за кулисите, както и политиката в телевизията и ентъртейнънта. А героинята на Хофман съвсем скоро е призната за икона сред хомосексуалното съсловие. Въпреки че това не е първият филм в който виждаме крос-дресинг, много хора считат че именно този филм успява да създаде ревюлюция и да отвори една нова неизследвана низша за световното кино. Затова ви препоръчвам да го гледате, защото е: добър като комедия, култов, съхранил посланието си и намига бодро за едни доста по-оптимистични и раздвижени времена, в които всички гледаха с надежда към бъдещето. Днес това го няма, но филмът е съхранен. Приятно гледане!

Радослав Тодоров