Личности

Може ли Шерлок Холмс да разгадае себе си?


mr_holms

Иън Маккелън в драмата Мистър Холмс

В интервю за изданието Collider сър Иън Маккелън разказва какъв ще бъде неговия Шерлок Холмс в драмата „Мистър Холмс“, колко се радва отново да работи с Бил Кондън, за ролята си в „Красавицата и Звяра“ и за това кой е виновен за неговото отсъствие от „X-Men: Apocalypse„.

Наскоро разговарях с Лора Лини и тя каза, че е голям поклонник на Шерлок Холмс и познава добре всички истории за него.

О, да, тя е напълно погълната от темата.

А доколко Вие сте фен на великия детектив?

Обзалагам се, че съм също толкова голям фен, колкото сте Вие и Вашите читатели. Не мога да си спомня кога за пръв път чух за Шерлок Холмс – струва ми се, че винаги съм го познавал. Нямате ли подобно усещане? Помните ли деня, когато в ръцете Ви за пръв път попадна книга за него? Имам чувството, че винаги съм познавал Шерлок Холмс.

В общи линии Вие сте прав. Мисля, че единственото нещо, което ме накара да се замисля за него, беше готината песен на Sparks.

О, той е много известна личност! Списанието Entertainment Weekly – извинете, че споменавам Вашите конкуренти – преброи актьорите, които са влизали в образа на Холмс в киното и телевизията. В статията става дума за дванадесет души и ми се струва, че съм ги гледал всичките – просто по-рано не съм знаел за това. Шерлок Холмс е бил винаги популярен.

Имате ли любим изпълнител на неговата роля?

Не! Те всички са Шерлок Холмс, нали? Добре, все пак има един – Джеръми Брет. Този английски актьор преди много години се е снимал в телевизионни екранизации по разказите на сър Конан Дойл и е успял да открие тъмната страна на своя персонаж. Неговият Холмс не е бил обикновен вежлив многознайко, той е бил невероятно неспокоен човек и Брет споделя мнението, че Шерлок има твърде много мозък и твърде малко сърце. На мен това ми харесва. Но според мен персонажът на Холмс изявява най-доброто у актьора. Не си спомням някога да съм срещал слаб Шерлок. Това не е много трудна роля.

Значи ето какъв подход към ролята сте избрали – опитали сте се да умаловажите Холмс в нашите очи? Нали казахте, че образа на Холмс не е много сложен.

Главната идея на филма Мистър Холмс е, че Холмс е реален човек. И тъй като снимаме филм за реален човек, ние искаме той да бъде истински. Изясняваме какъв е той, затова нашият сценарий се върти около неговата личност, докато болшинството други истории се фокусират върху случаите, които той разгадава. В този филм Шерлок ще разгадава самия себе си. Това е рядко срещана роля – беше ми интересно да водя някакви разследвания и в същото време да играя обикновен човек, уморен и страдащ.

Преди седемнадесет години Вие сте работили с Бил Кондъм в Богове и чудовища, през това време той засне Dreamgirls, някои части на The Twilight Saga. Променил ли се е неговият режисьорски подход след такива мащабни филми?

Бил, също като мене, е човек с разностранни интереси. Той обича всички видиве театър, всички жанрове в киното. На него му провървя, защото преуспя и може да си позволи творческо разнообразие. Той засне блокбъстъра Здрач, засне мюзикъл, жанр, който обожава, но също така се интересува от такива необичайни личности като Джеймс Уейл, Шерлок Холмс, Джулиан Асанж, Алфред Кинси. Бил е очарован и възхитен от тях и аз разбирам това.

Да работиш със стари другари е винаги приятно. Обичам Бил. Беше страхотно – живях си вкъщи, спях в собственото си легло. Снимахме в Лондон и в покрайнините му. Беше много интересно – играеш в две епохи и изведнъж осъзнаваш, че играеш Шерлок Холмс. Всъщност това беше последното нещо, за което мислех, когато приемах ролята.

С Бил имате още един съвместен проект – приказката Красавицата и Звяра. Снимате ли се с технологията motion capture – все пак играете ролята на часовник?

За съжаление – не. Екипа използава различни технологии, но часовникът Когсуорт е направен без мое участие. Аз го озвучавам, но в края на филма ще има голяма сцена, в която всички персонажи ще приемат човешки облик, принцът отново ще стане човек, а аз – иконом, ще се появи жена ми и всички ще започнем да танцуваме. Това ще бъде моят голям принос за филма – участие в сцената с танца. Така че – не! Исках да бъда часовник, но не успях. Но гласът ми ще бъде чут! И лицето ми ще бъде видяно.

Последен въпрос, касаещ участието Ви в X-Men. Вие не се снимате в Apocalypse, но може би ще посетите снимачната площадка, тъй като участвахте в толкова от филмите от поредицата? Снимките вървят е момента. Може би ще има нещо като семеен обяд?

Не участвам в новия X-Men: Apocalypse и не бъркайте в раната (смее се). Кой провали нещата? Майкъл Фасбендър. Тази година излизат три филма с негово участие и Вие мислите, че той ще допусне аз да участвам в един от тях? Алчен хлапак! Тези дни ме спряха на улицата с въпрос не съм ли Майкъл Фасбендер. Шегувате ли се? Че той няма още четиридесет. Абе, момчета, поне да бяхте казали Магнето.

kinonews.ru


Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *