Новини

Любовта отново е тук… лудостта също


IMG_20160602_122844_1

От 26 август до 3 септември Любовта и Лудостта отново ще властват във Варна – за 24-ти път във Фестивалния комплекс ще се проведе филмовият фестивал Любовта е лудост.

Днес художественият директор на фестивала, проф. Александър Грозев, разкри интересна информация около селектираните конкурсни филми, членовете на журито и филмовите панорами. Разбрахме, че с награда за принос в българското кино ще бъде удостоена актрисата Доротея Тончева. Освен това в програмата на фестивала са включени два документални филма, посветени на актрисата Гинка Станчева и на актьора и режисьор Иван Андонов. Ще почетем и 90-годишнина от рождението на режисьора Христо Христов с панорама от негови филми.

Пофесор Грозев сподели за полученото от Полша предложение да бъде включен в конкурсната програма продължението на филма Писма до Дядо Коледа. Преди три години Писма до Дядо Коледа получи награда от фестивала.

В конкурсната програма, която традиционно включва 12 филма,  ще бъдат показани испанският филм на режисьорката Даниела Ортис Булката по  Федерико Гарсия Лорка. Режисьорката е участвала на предишно издание на МФФ Любовта е лудост.

Очаква се фестивалът да бъде открит с новия филм на режисьора на Корави старчета Ивайло Пенчев.Новият му проект Летовници е комедия с участието на актьорите Анета Сотирова, Филип Аврамов, Георги Мамалев, Китодар Тодоров, Станимир Гъмов и други.

Около 90 филмови заглавия обхваща програмата на фестивала.

За поредна година в зала Пленарна на Община Варна ще се прожектират български филми с участие на изявени родни актьори, а преди прожекцията ще има срещи с публиката.

По традиция 12-те конкурсни филма ще се прожектират в зала 1 на Фестивален и конгресен център, а в зала Европа ще бъдат представени отличени филми от престижни международни фестивали.

„Кои ще бъдат членове на журито?“ беше една от „тайните“, които проф. Грозев любезно сподели с нас. Тези, които са потвърдили своето присъствие са:

Мигел Барош, сценаристът на копродукцията между Испания, Франция и Българияф Никой не иска нощта с Жулиет Бинош в главната роля. С този филм миналата година беше открит фестивала в Берлин;
Микеланджело Месина, италиански кинокритик и журналист, директор на филмов фестивал в Ишия, Италия;
Харутюн Хачатрян, режисьор от Армения и  директор на филмов фестивал в Ереван.

В конкурсната програма е включен белгийски филм с участието на Лидия Инджова – Хотел Проблемски, който е показван на фестивала в Ротердам.

Ще бъде представен и най-новият филм на режисьора Владимир Щериянов Лабиринти на любовта.

Панорама с най-добрите романтични филми на полския режисьор Анджей Вайда по повод неговата 90-годишнина е включена в програмата на фестивала, както и панорама на филми по произведения на Шекспир.

Професор Грозев сподели още, че се водят преговори с Казахстан за представянето на филма с участието на Питър О’Тул и Арманд Асанте Утрото ни принадлежи.

Това е неговата последна роля, филмът е екшън и заснет по най-добрите образци в тази посока. Надяваме се да задоволим вкуса на варненските ценители на седмата муза.„, каза проф. Грозев.

За първи път тази година във фестивала ще участват и два филма от Чили.

Фестивалът ще бъде закрит с филма Труман.