Ревю

Хорър иконата Брус Кембъл отново размахва резачката срещу Злото в телевизионният му дебют


Ash vs Evil Dead (2015– )

Създатели: Ivan Raimi, Sam Raimi, Tom Spezialy
Участват: Bruce Campbell, Ray Santiago, Dana DeLorenzo

Току що приключих с първи сезон! Достойно завръщане на любимият ни, гонещ фустите, циничен, глуповат, размахващ резачка и разпиляващ мозъци и кърви по стените и лицата на другите, герой от детството – Ашли „Аш“ Уйлямс, Брус Кемпбъл е константа! Формата е временна, класата е вечна, радвам се, че Сам Райми превърна този проект в реализация, за да можем всички ние, верните фенове на легендарната Evil Dead трилогия, да триумфираме.

Може да ми липсва малко евтината атмосфера и набързо скалъпените ефекти от оригиналният филм от 1981 г., но все пак сме 2016 година и нещата се променят. Сериалът се опитва максимално да седи до оригиналният източник, като вкарва и съвременно усещане. Новите персонажи бяха първоначално доста досадни и като че ли излишни, но с течение на времето успяха да израстнат и в последните епизоди разбрах, че може и да се окажат достойни наследници на Аш. Дана ДеЛоренцо според мен влезе в ролята си доста добре и може именно тя да се окаже наследникът на Брус, а не Джейн Леви, която играеше в remake-а от 2013-та година. Добро завръщане и на Люси Лоулес, друга икона на 90-те (известна с ролята си в Ксена, принцесата войн), като главният антипод на Аш и главен злодей. Рей Сантияго пък постепенно влиза в час като главният sidekick на Брус, въпреки че засега ролята му е най-вече за comic relief.

Това, което не ми харесва е, че заради проблеми с правата – събитията от Army of Darkness (филмът, който направи от Аш действително larger than life B-movie икона) не се споменават. Филмът е на Universal, за разлика от първите два, които са независими, дано да ги оправят и вкарат някаква врътка и с третият филм в следващият сезон. Очаквам дори и crossover с remake-а от 2013 година, в която да се появи главната героиня, която успя да оцелее от ужасите в колибата, макар че предпочитам този филм да бъде изтрит от timeline-а, а не толкова любимият ми Army of Darkness.

Брус Кемпбъл е абсолютно култов отново повтарям. Поостарял, понапълнял, но героят му е същият „чаровен“ идиот, който прави поразия след поразия и след това разчленява „мъртви“, демони, вещици и обладани кукли и предмети на поразия. Не се и съмнявайте Брус не е загубил и капчица от харизмата си.

Сериалът започна повече от добре. Първият епизод беше режисиран от самата легенда Сам Райми. По средата си сезона започва да губи леко идентичност и да влезе в една цикличност и повтаряемост, но последните 2-3 серии са страхотни: напълно в духа на Evil Dead (1981) и Dead by Dawn, продължението/remake-а й. Кръвта се лее на поразия, след всяка бруталия има култова реплика или мъдрост на Аш, която заковава на място. Сериалът не се взима насериозно и тоновете кръв не могат да ни отвратят, защото всички кървища са примесени с черен хумор и абсурдни ситуации. Мисля че всички фенове, които се кефят на оригиналната трилогия трябва да гледат първи сезон. Страхотен tribute на този позабравен в наши дни жанр – хорър комедията, след като сме заляти с какви или не зомби-глупости. Evil Dead не е зомби филм, а е повлиян от Lovecraft.

Добрата новина е, че още преди да почне сезона Брус обяви, че договорът им е продължен, и ще има нова порция Ash vs Evil Dead и тази година.

Хорър феновете, теглете смело, ако не сте го гледали все още.

Радослав Тодоров