Ревю

Хумористичен ребус огрян от цяло съзвездие легенди


Bss4C

Murder by Death (1976)

Режисьор: Robert Moore
Сценаристи: Neil Simon
Участват: Peter Falk, Alec Guinness, Peter Sellers

 

Най-добрият tribute в киното в повечето случаи е качествената сатира или пародия. Murder by Death е типичен пример за това. Филм, който отдава огромно уважение към криминалният жанр, като не спестява обичайните клишета, а дори създава нови и обогатява вече утвърдените такива.

Какво да кажем за тази брилянтна криминална хрумка, събрала един от най-великите assemble cast-ове в кино-историята и превърнала се в един малък кът на хумора, сатирата и забавата, в който всеки един запознат привърженик на този жанр обича да се връща. Абсолютно брилянтен cast, който ни показва велики имена да играят хумористични алтернативни персонажи. Брилянтният Питър Селърс (които всички знаем в ролята му в Розовата Пантера) е начело на тази колона величия и играе китаец, чийто образ е умела пародия на крими филмите за Charlie Chan от началото на миналият век, като добавим уникалността и актъорският гений на Селърс, както и усета му за импровизация получаваме един перфектен резултат, считан за едно от култовите превъплъщения на великият британец. Джеймс Коко също е култов в ролята на Мило Перие (осмиващ Еркюл Поаро) и успява по най-добрият начин да ни забавлява. Но най-култов е Питър Фолк, който изиграва хибриден образ обединяващ култовия му персонаж Коломбо и носещ част от hard-boiled чара на ранните филми на Хъмфри Богард. Като добавим и младите Маги Смит и Джеймс Кромуел към купа + изненадващата роля на сър Алек Гинес и уникалното cameo на Труман Капоти, като mastermind-а зад тази хумористична кримка, получаваме една от най-добрите пародии, които съм гледал. За разлика от повечето пародии, тук хуморът не е твърде over the top, всички е направено с майсторски замах и перфектна режисура на Robert Moore.

Историята е следната. Сенчеста фигура, която няма да издавам естествено, изпраща по една телеграма на петте най-големи криминалисти на планетата, само за да ги събере и да ги накара да докажат кой е истинският mastermind, убийство, сляп иконом, няма готвачка, имение, което е същински движещ се ребус – какво по-добро от това? Фактът, че всичките имат по един sidekick заедно с тях и, че всички са чешити допринася допълнително и се стига до много изненадващи карамболи, които като се драсне чертата са просто едно леко намигване към най-добрите години на този жанр, носещ в себе си духа на най-добрите златни времена на американското кино.

Бих сравнил този филм с един друг, който препоръчвах наскоро – а именно Clue, макар че този ми се понрави малко повече, може би заради страховитият star power и най-вече Селърс, който започвам да обожавам все повече след всеки един негов филм, който гледам. Там имахме брилянтният Тим Къри, но тук имаме прекалено голям star power за да го ignore-на.

Приятен и неангажиращ филм, който да изгледате в неделният следобед, припомняйки си някои от най-добрите актъори в криминалният жанр.

Радослав Тодоров