Личности

Филмът „Никой“, ще бъде „Някой“ в българското кино


11700963_927198267357780_250840894123743984_o

Срещата ми с режисьорът Андрей Андонов се случи, в един от последните слънчеви следобеди на вино в центъра на София. Винаги ме е поразявала неговата енергичност, хашлашкото “подпалване“ и горене в дебатите ни за кино. Способността му да е оптимист в едни песимистични времена, що се отнася до българско изкуство.

Андрей е рискуващ пич. Неговият дебют “ Никой“ е пример за скок в “ дълбок басейн“, без да си обезопасен със сигурността , че ще бъде пълен. Важен е полетът, тръпката, адреналина….Част от тази жажда за риск, беше и частната, затворена прожекция в Гараж Синема, в която Андрей представи монтажен вариант на “Никой“ пред заклетите киноманиаци от Обществото “Препоръчай филм“. С голям респект, конструктивна критичност, добронамереност и съпричастие премина тази своеобразна “обратна връзка“: режисьор – публика. За такава предварителна среща се изисква голяма храброст от страна на “родителят“ и неговото неродено “кино – дете“. Най-важното е, че “Силата подкрепя смелите“ и ги води към успеха!

Въпроси към режисьорът на Никой
Андрей Андонов за сайта Зад Кадър

Андрей, разбрах, че си завършил в Ирландия, кинорежисура. Можеш ли да, споделиш за разликите между българското кино обучение и ирландското? Разкажи за нещата, които ти направиха впечатление там – добро и лошо в подготовката.

Първата разлика е, че там курса е в много интензивен две годишен период. Последната година трябва да участваш в направата на професионална продукция. Също така през този период не се следва само режисура, а по-скоро кинодейност.

Тоест, минаваш през абсолютно всички звена на една продукция, правейки късометражни филми. Интересното е, че половината ден е посветен на теорията и гледането на кино, анализирането на филма и т.н. Другата част е в опити за възстановка на сцени от филма, или правена на разкадровка по сценарий от самия филм, който сме гледали.

Нямам ясна представа какво се случва в България относно кино обучението и затова не мога да ги сравня. Нещо което ми направи впечатление бяха няколкото неща казани в първия ден от курса от моите преподаватели.

Ако можеш да заинтригуваш зрителите с един микро бюджет  филми с камерен актьорски състав, то със сигурност ще си способен да успееш и с високо бюджетен филм, но обратното не е гарант.

Разликата между Холивиуд и европейското кино е в звука.

Само трима от вас (20 човека) ще успеят да направят пълнометражен филм, но само един от вас ще има късмета той да е сполучлив, а другите просто няма да имат страстта да опитат

12188162_927198247357782_7599860991549566451_o

От къде се вдъхнови за историята на твоят филм Никой? Как срещна своя съмишленик и съпродуцент Явор? Разкажи в три изречения историята, във филма.

Историята е психологическа драма за промяната на една млада жена (Вера), която е принудена да се върне в Родопите и да се погрижи за наследствения си имот, получен след смъртта на баща си. Обаче тогава идва нейното гадже (Тони) с много близката им обща приятелка (Таня), но вместо подкрепа от тях, Вера се озовава в любовен триъгълник. Ситуацията става още по-интересна когато се появява  (Ники) екстравагантен богаташ с неговата близка приятелка (Лили). Ники е изкупил всичката земя около имота на Вера и е твърдо решен да получи и нейната.

Вдъхновението дойде от мястото и темата на историята.

Срещнах Явор в неговата ветеринарна клиника. Там бях, за да му направя видео интервю. След интервюто той ме попита дали може с тази камера да се снима филм и ето, три години след този въпрос за какво си говорим.

Никой е независим проект. Как се търсят и намират пари в България за филм извън държавните субсидии в НФЦ? Какво мислиш за държавното финансиране и постоянните скандали за пари в Националният филмов център?

Ще започна отзад напред. Аз съм с две ръце за държавно финансиране, а реално в България ние имаме отличен бюджет от едни 13 милиона лева за кино на година. Повече отколкото имат Турция и Румъния  и още няколко силни държави в това изкуство-индустрия. Управлението на тези пари обаче не смятам, че е ефективно, качествено и със стратегия за развитие на киното в България.  Скандалите идват от там, абсурдно е да се дават един милион и половина лева за филм в България. Това са един милион лева за направата на филм, без реклама, маркетинг, дистрибуция. Понякога дори само за снимките на филм???? В България шанса да има кино е само ако се дават малки суми в порядъка на 400 хил. лева от държавата, а остатъка да се търси от частни инвеститори, копродукции, реклама и т.н. Аз обаче не виждам воля и желание за промяна на статуквото. Така че скоро и аз очаквам да получа един милион и нещо лева и да ги вложа в следващия си проект и така….

Търсенето и намирането на пари в България за кино е още по-абсурдно от положението с НФЦ. Тук обаче искам да изкажа едно огромно благодаря на всички, които застанаха и повярваха в проекта НИКОЙ. Пари се намират много по-трудно от това да спечелиш субсидия от НФЦ. Но пък през самото търсене на средства, историята , темата, героите и връзките във филма ти стават още по-ясни и изчистени. Защото ти всъщност си продаваш филма всеки път, когато се срещаш с някой, от който търсиш и предлагаш партньорство.

С какъв бюджет стартирахте Никой?

65 000 лв.

11231918_927198254024448_2297839886114685605_o

Как направи каста за филма? Моля те представи накратко основните актьори в проекта.

Много комплексно и същевременно без кастинг. Ние търсихме много различни персонажи чисто визуално, такива с универсално излъчване, но всеки да притежава специфична индивидуалност. Разбира се когато търсиш актьори много от нещата са чиста проба интуиция и доверие. За нашия проект така се стекоха нещата, че трябваше да се пише сценария, събират пари, избират актьори и организират снимки по едно и също време.  Така че аз реших да действам супер интуитивно.

Историята разказана накратко е, че по време на писането на сценария аз имах идея за главната героиня Вера да бъде изиграна от Гергана Плетньова, с която бях работил в проекта на Камен Калев Мостовете на Сараево. След това случайно попаднаха на обща снимка на Гери със Силвето Петкова и тогава веднага нещата се подредиха. Разбира се преди да ги поканя тях двете, бях изгледал всичко което можеше да се види за тях − интервюта, различни филми и сериали, фейсбук активност и постове.  Исках да ги усетя като хора, мислене, харизма, актьорско майсторство, кинематографичност, праг на емоции и т.н. Дълго не намирахме главен мъжки персонаж, докато  една снимка на Гергана със Стоян Радев просто изясни целия кастинг. Стоян Радев бе първия с когото се свързахме и той моментално се зарази по идеята и историята. След това Гери скочи в дълбокото, а на Силвия не и трябваше много да приеме – беше предизвикана от възможността за среща с останалият актьорски екип и природните местности, които избрахме за терен на снимките. Разбира се историята и нейният персонаж я грабнаха моментално.

Йорданка Ангелова и Кристиян Милатинов са най-непознатите откъм актьорско участие на публиката, но аз за тях бях абсолютно убеден, че са точните хора за точните роли. Кристиян имаше опит от участия в различни сериали и късометражни проекти в Испания, където живее, а Йори замина да се подготвя за ролята си, като участник в Сървайвър.

10989112_927198287357778_8065987840901498446_o

С какви трудности се сблъска по време на снимачният период? Кои са трите грешки, които никога повече няма да повториш след него?

Почти с всичко, което можеше да се случи, от технически проблеми покрай нашата камера, монитори за гледане, компютър за преглеждане на материала (всъщност аз не успях да видя до края на снимките нищо от това което бяхме заснели) до здравни проблеми с актьорите, липса на време за снимки. Ние снимахме от 1 до 20 август. Като имахме няколко почивни дни измежду преминаването от дневни снимки за нощни и обратно. Близо 90% от филма е заснет на екстериорни сцени, с естествена светлина и много малко са на закрито.

Първата грешка е липсата на хора, които да помагат в продукцията на един сложен филм за реализиране какъвто се оказа да е НИКОЙ.  Хора които да се грижат за финансите, за маркетинга и за организацията на филма от началото до края.

Второто нещо, е че оставихме твърде много свободно пространство в сценария за неща, които да търсим по време на снимките − като емоция, конфликти и т.н., което е и много хубаво, но само, ако имаш късмет по време на снимките, имаш отлични актьори и имаш добър монтажист в постпродукцията. Този път ни се размина и всичко си паства на мястото. Но не мисля да си тестваме късмета пак. Както е казал Хичкок: Монтажа се прави на белия лист.

12045223_927198404024433_221871356104477333_o

Мислиш ли, че сексуалните сцени в един филм, могат да го продадат успешно?

Само ако филма е успешен и ако секс сцените не са най-хубавото нещо от филма. Сещам се за 9 песни. Уникални актови сексуални сцени, в изключително скучен филм. Едва ли са го продали.

Имаше ли проблеми с актьорите си, докато снимахте сексуалните сцени в Никой?

Да си призная моето усещане е, че тези сцени станаха най-лесно и бързо. Доверието и спокойствието са задължителни.

Проектът Никой в момента провежда кампания за набиране на средства за постпродукция. Каква част от сумата намерихте до сега и колко още остава?

Засега имаме $ 7 000 от търсени $ 20 000. Кампанията свършва на 31 Октомври. Предварителни благодаря на всеки, който стане НИКОЙ!!!

12191204_927198400691100_1294102117609961245_o

Мислиш ли за следващ проект? Разкажи накратко за него.

Интересното е, че те са няколко сценария в развитие на различни етапи. По-интересното е, че те са в различни жанрове и в различни бюджетни величини. Тоест, готвим няколко проекта в зависимост кой тръгне по-бързо. Всички те нямат нищо общо с Никой, но пък отново темата е обща:  Промяната… Трансформацията на личността, преминала през гранични ситуации и състояния..

Кой български и кой световен филм те вдъхновяват да правиш кино?

Филм който гледах  и ме впечатли силно  бе Великата красота, защото надскочи класиката по невиждан от мен начин. За български филм Островът на Камен Калев, защото само смелите истории и режисьори правят от киното КИНО.

Кога се очертава да излезе официалната премиера на Никой?

Това все още НИКОЙ не знае:) Но когато се разбере, ще се чуе!

Пожелавам на теб и целият ти екип съмишленици, бързо финансиране и справяне със ситуацията и разбира се − скорошна премиера на Никой!

Един разговор на Касиел Ноа Ашер с Андрей Андонов (кинорежисьор)
26.10.2015 София

A LONG NOT OFFICIAL TRAILER-Excerpt of „No One“ for our FUNDING INDIE GOGO CAMPAIGN from NatureMedia on Vimeo.

 

Ако искате да помогнете на независимото българско кино, ако искате да станете НИКОЙ може да го направите като дарите пари по тази банкова сметка:

Egregore Films Ltd

IBAN: BG94FINV91501016133380

Swift/BIC:FINVBGSF