Ревю

Да летиш като ястреб – метафора за непреклонният младежки дух


Kes (1969)

Режисьор: Ken Loach
Сценаристи: Barry Hines (book), Barry Hines (adaptation)
Участват: David Bradley, Brian Glover, Freddie Fletcher

Kes, за мен, е британският кинематографичен отговор на 400-те удара на френският класик Трюфо. Филм, който те връща назад и те кара да си спомняш за младежките години.

Адаптиран по романа на Barry Hines историята проследява един млад аутсайдер от обществото, който сякаш е „неработещ  чарк в училищната машина“. Тормозен от неадекватни учители, деспотичен и груб брат и училищни хулигани, Били намира своята утеха в ястреба Кез. Образът на птицата е метафора за свободният човешки дух и за стремежа към свободата.

Сцената в която Били говори за уважението си към тази птица и това как тя не може да бъде опитомена и сломена – автоматично се превръща в моя любима такава. Изключително представяне на младият David Bradley, който играе с завидно самочувствие и неподправеност. Малко са детските актъори, които са се справяли така.

Филмът ни предоставя доста прелести от британската провинция, издържан естестически според мен. Всички образи са изключително добре шлифовани, като на сцената с „училищният мач“. Смял съм се на глас…

Като езиковед  по диплома, ми беше много интересен и дивият йоркширски акцент, който е изключително труден за асимилация. Този филм е истинско лингвистично приключение за специалистите по езици. Не случайно дори и англоговорящи зрители се оплакват, че изданието на Criterion Collection не върви с английски субтитри и това им създава доста трудности. За моя радост аз обаче намерих TV Rip от канала на Metro Goldwin Mayer с едни доста изчистени и качествени субтитри на български.

Та… гледайте!

Радослав Тодоров


Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *