Ревю

Агире – реинкарнация на най-чистото човешко зло


Клаус Кински

Клаус Кински

Aguirre, the Wrath of God (1972)

Режисьор: Werner Herzog
Сценаристи: Werner Herzog
Участват: Klaus Kinski, Ruy Guerra, Helena Rojo

Не знам дали е мит прословутата история, в която при заснемането на Aguirrе, the Wrath of God – този „шедьовър“ на Вернер Херцог – режисъорът заплашва да застреля Клаус Кински, ако не се върне на снимачната площадка. Но със сигурност искрите и емоционалността по време на заснемането на този филм, както и откровенната лудост на Кински са направили превъплъщението му култово и запомнящо се. Не е нужно да си гений за да разбереш, че образа на Агире всъщност е карикатура на Хитлер, а лодката представлява Германия след Втората световна война, носеща се по течението на съдбата, а лудият неосъществим блян – мечтата на диктатора.

Естествено никога не съм бил фен на дадено политизиране в киното, но филма е страхотен. Заснет със здраво лимитиран бюджет, примесен с много дрязги в процеса на заснемане, невероятният режисъорски похват на Херцог и емблематичното изпълнение на Кински, правят от този европейски шедьовър един от най-великите европейски филми – трагичен, гротеска на човешките нрави, носещ много идеи, но също така и изключително красив визуално.

Още с откриващият кадър – спускането по перуанската планина, нежно покрита с облаци, оставаме залепени за екрана със зяпнала уста. След това, всяка една нова сцена те кара да се потапяш в атмосферата все по-надълбоко… и все по-надълбоко, за да можеш накрая пряко да изпиташ всяка една емоция, отвращение, страх и съжаление към героите. Признавам, това е първият филм на Вернер Херцог, който гледам, но си мисля, че това е един повече от добър старт в запознанството ми с този режисъор, както Paris, Texas ме запозна с творчеството на друг европейски режисъор – Вим Вендерс.

PS: Само аз ли си мисля, че лентата е инспирирана отчасти от Повелителят на мухите на Уилям Голдинг? В един малко по-различен аспект.

Радослв Тодоров


Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *