Новини

23 пъти „Любовта е лудост“


Love is Folly

Автор на плаката – Симеон Лютаков

Около 90 филма ще бъдат представени на 23-тото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ – съобщи на пресконференция за фестивала неговият художествен директор проф. Александър Грозев.

Фестивалът ще бъде открит на 21 август и за първа година ще продължи 10, вместо досегашните 7 дни. Специална програма в него ще бъде посветена на 100-годишния юбилей на българското кино.

Поне четири ще бъдат българските премиери на фестивала. От тях в конкурсната програма ще бъде включен Събирач на трупове на режисьора Димитър Димитров с популярния варненски актьор Стоян Радев в главната роля. Заедно с него в лентата участват и Михаил Билалов, Теодора Духовникова, Лидия Инджова. Извън конкурса ще бъдат премиерите на спечелилия Голямата награда на Международния кинофестивал в Москва Каръци на Ивайло Христов с Деян Донков, Ованес Торосян и Ненчо Илчев, който ще открие фестивала; Бартер на Атанас Киряков с Татяна Лолова и Филип Аврамов , чийто сюжет се върти около рибарското селище във варненския квартал „Аспарухово“; Жената на моя живот на Антони Дончев, създаден по действителна история, в който чаровната Вили Марковска играе жена-камикадзе.

Естествено, както винаги, родните звезди няма да бъдат само на екрана. Но този път, освен на червената пътека за официалното откриване и в зрителната зала, варненци ще могат да ги видят и на сцената – в специалния концерт-спектакъл 100 години българско кино, който ще съчетава кино, музика и участие на живо на десетки любими български актьори и филмови творци. Засега завесата за спектакъла се открехва с новината, че Искра Радева ще го открие с емблематичната песен на Недялко Йорданов и Хагашод Агасян Не остарявай, любов„Какво по-хубаво послание за участниците и зрителите на любовния кинофест на България!“, каза актрисата, която също присъства на пресконференцията.

Стефани Дюмортие, аташе на Френския институт във Варна, представи пред журналистите френското участие на фестивала, плод на дългогодишното сътрудничество между Френския институт и Фестивален и конгресен център – панорама на съвременното френско кино с 4 от най-новите му заглавия с многобройни международни награди и участието на звезди като Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Шарлот Гинзбург, Луи Гарел, Гейбриъл Бърн, както и гостуване на известния писател и режисьор Давид Фоенкинос, който ще представи в конкурсната програма на „Любовта е лудост“ филма си Деликатност по собствения си едноименен роман, с Одри Тоту в главната роля.

Останалите филми в конкурса ще бъдат от Испания, Португалия, Полша, Русия, Украйна, Иран, Китай и Тайланд; за първи път в конкурсната програма, а и изобщо в България, ще бъде показан и филм от Уругвай. Всички те ще бъдат оценявани от петчленно международно жури начело с проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ. В панорамната секция варненци ще имат възможност да видят „Златната палма“ на току-що приключилия фестивал в Кан – Дийпан на френския режисьор Жак Одиар, както и още филми, получили най-престижни награди през последната година в Берлин, Венеция и Сан Себастиан; силна представителна подборка на балканското кино; панорама, посветена на 100-годишнината от арменския геноцид, организирана съвместно с Министерството на културата на Армения и Международния кинофестивал „Златна кайсия“ – Ереван; панорама на съвременното полско кино, организирана съвместно с Полския институт. Както и през последните две години, любими на зрителите заглавия от „златния фонд“ на българското кино, представени в три раздела – „Филми-легенди“ и панорами, посветени на творчеството на двама от най-забележителните български сценаристи, Валери Петров (In memoriam) и Георги Мишев (80 години), ще бъдат прожектирани с вход свободен в Пленарна зала на Община Варна. А за първа година прожекции се предвиждат и в хотел „Интернационал“ на „Златни пясъци“.

 

 


Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *