Ревю

Зоотрополис – един свеж изобилен, но и мъдър свят на Дисни


Zootopia (2016)

Режисьор: Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush
Сценаристи: Byron Howard (story), Jared Bush (story)
Участват: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba

Zootopia даде ударен старт на моята филмова 2016 година. Въпреки моят откровен скептицизъм към последните няколко филми на Дисни, без да броим Пиксар, още в началото трейлъра на Zootopia (преведен в България като Зоотрополис) предвещаваше нещо голямо. Светът, който аниматорите на Дисни и режисьорът създават, е една истинска епопея на изобилието, която ни предоставя богата плеяда от интересни  персонажи и цветни образи, разгъващи максимално въображението.

Какво е толкова специалното в Zootopia, при условие, че излизат стотици анимации, коя от коя по-различни и уникални?  Няколко  са основните неща. Първо – дава се свеж и нов поглед върху една древна културна концепция. Още  в древни времена, в самата зора на цивилизацията – в приказки, басни и разкази, лирическите герои са  животни, като по този начин те стават нарицателно за черти от човешкият характер и успяват доста успешно да предадат фабулата: Лисицата е лукава, Заекът е страхлив, Магарето е инатесто и т.н. Именно  Zootopia се подхранва чрез сравнението и символизма и успява да ни предостави един огледален поглед върху нашето общество, да го дисектира и разбие на базисни елементи. Всеки един от персонажите притежава собствено място в обществото, много често определяно от неговият биологичен вид, като властта е за едни, другите са чиновници, третите са работяги, и не случайно са разделени видово. И докато това може да звучи като нещо не чак толкова оригинално, надали някоя в друга анимация концепцията е придадена толкова философски.

Историята ни пренася в един алтернативен свят – в който хората не са фактор и може би дори никога не са съществували, но тяхната роля е заета от антропоморфни бозайници – и като че ли всичко останало не се е променило. Още в самото начало разбираме, че в този свят има два типа обитатели – Хищници и Плячка, които живеят в мир и благоденствие в един на пръв поглед цивилизован свят. Зайчето Джуди е главният герой в Зоотрополис – макар и дребна по размери и със скромни провинциални корени, тя мечтае нашироко. Мечтае за кариера в полицията – в място, в което само огромни чифтокопитни говеда и страховити хишници намират своето поприще. За нейният вид мястото е предназначено – да бъде една от своите 275 братя и сестри, които работят с плантацията на фамилията й.  Тя не се оказва и вярва, че стереотипите могат да бъдат разбити, както и това, че всеки един индивидуално може да пробие следвайки, мечтите си. С много усърдия, старание и години тренировки в академията, Джуди Хопс успява да се превърне в първият заек, който се дипломира и получава възможност да работи като полицай. Отпътувайки  за огромната бетонна „джунгла“, наречена Зоотрополис, следва отрезвителният сблъсък с реалността.Тя бързо осъзнава, че всъщност живота не се е променил чак толкова от древните и примитивни времена.

И докато по-горните ми думи звучат доста сериозно, сиво и дори леко песимистично, то не се подлъгвайте – филмът е много пъстър, пребогат,извезан от цветен и тънък на моменти хумор, като от време на време за разнообразие се мярка по някоя дебелашка шега. Анимацията е уникална –  самият Зоотрополис е направен със силна доза изряден перфекционизъм и око за най-дребният детайл. Всички фенове на анимационните филми ще останат изненадани от огромният брой easter eggs, към останалото творчество на Дисни. (Пример: пиратските копия на филми на Дисни, които уличен търговец продаваше в една сцена) Джуди, озвучавана от Дженифър Гуудуин, бива посрещната доста негостоприемно и подигравателно в новата си полицейска работа, най-вече от нейният шеф бизонът Бонго (Идрис Елба), които я изпраща да глобява неправилно паркирали шофьори, с  идеята да я пречупи.Тя обаче не се предава и съдбата я среща ненадейно с другият главен герой – лисунгерът Ник Уайлд, озвучаван от Джейсън Бейтмън. Подобно на езопова басня в съвременен фаст фууд вариант Ник е лисица и е пълното олицетворение на уличен мошеник, тарикат и комарджия, който е завършил големия университет на живота и то с отличие.  Двамата доскоро натурални врагове трябва да действат като един екип, защото се озовават в центъра на конспирация, чиято цел е да развали мирната обстановка в Зоотрополис и да върне светът към примитивните му начала.

Филмът изведнъж поема в една доста изрядна и изпипана кримка, която ни връща към свежите майтапи в добрите buddy detective филми от 80-те, 90-те, примесени с лека загадъчност, повлияна от класическия neo-noir жанр. Всички подържащи цветни персонажи, доста от които карикатурни, намигат към поп-културата ни, а именно образи като земеровка – мафиотски бос с италиански акцент, мутри – бели мечки в анцузи,  и невестулката– scam artist– допълнително превръщат пътуването ни в Зоотрополис в незабравимо изживяване.

Финалът е доста силен и успява да създаде доста полемики. Той пряко изрича доста истини за светът днес и за това в какво се е превърнал той  в наши дни. Главната тематика в Зоотрополис е етническата толерантност, страхът и ненавистта, които тресат ежедневието ни.

Zootopia е глътка свеж въздух след изключително красивите, приказни, шокиращо-касови, но морално изпразнени Frozen и Tangled. Освен че изследва социални теми-табу за Дисни, то се прекрачват и някои други норми.  Той впечатлява с една наистина освежаваща оригиналност, както и добър хумор в една нова ярка и социално адаптирана насока. И докато сме напълно сигурни, че пак ще има критици, които ще размахат пръст и ще кажат, че има доста нравоучителни елементи, филмът е перфектен както за подрастващи, така и за възрастни. Препоръчвам го, защото пътуването през Зоотрополис ще ви пренесе в един наистина уникално направен, дишащ и притежаващ енергия и заряд свят.

Най-важното е,  че Зоотрополис накара пълната зала с малчугани да се смеят, да треперят от страх, да гледат въодушевено, да чувстват и накрая да изпратят филма с бурни аплодисменти.  Радващо е това. Отдавна не го бях виждал.

Well done, Дисни!

Радослав Тодоров

http://www.popcornmoviesbg.com