Новини

Вампирите в киното


Murnau

Ф. В. Мурнау

Вампирите в киното !!! Познато, нали? Именно те са основен фактор за изграждането на horror-а като любим жанр на киноманиаците по света.

Кога започва революцията на този тип филми? Връщаме се в края на 19 век, когато излиза един доста интересен и популярен роман, а именно, Дракула на Брам Стокър. Книгата се счита за недостижима класика в литературното изкуство, но идеята е друга.

Кога за първи път се появявят Вамирите в киното? Много хора веднага ще направят асоциация със страхотния Бела Лугоши – актьорът придал образ на Дракула – кралят на мрака. Факт !!! – Бела Лугоши се припокрива с представите за ролята на най-популярния вамп. Но, 9 години преди създаването на Дракула, един филм го пресъздава за първи път – романа на Стокър. Това е страховития ужас … за 1922, а именно филм, показващ ни цялата магия на немия немски експресионизъм в началото на XX век. Това е Носферату! Филмът е вдъхновен от книгата за Дракула, но имената са сменени по простата причина, че липсва лиценз. Интересно, и през 1922 г.  лицензът е бил важен. Но това не пречи години по-късно Носферату да се счита за първият вампирски филм излязъл някога.

Когато режисъорът Ф. В. Мурнау решава да пресъздаде един от най-ужасяващите литературни злодеи върху кинолентата на всички е пределно ясно – това ще е изключително амбициозен проект. Мурнау има няколко провали преди това. Все пак той решава да се пробва. За главната женска роля е избрана талантливата театрална актриса Грета Шрьодер. А за ролята на Граф Дракула….. ъъъ Орлок (не сте забравили за лиценза, нали?) – феноменалният Макс Шрек (във филма с Джон Малкович и Уилям Дефо – „Сянката на Вампира“ е изобразена доста добре историята на заснемането на Nosferatu с леко фикшън привкус). Според очевидци Макс Шрек толкова се бил въплътил в ролята на зловещият Граф, че някои хора започнали да го мислят за Вампир. И все пак докато преглеждам филма, смея да твърдя, че в днешни дни, лицето на Граф Орлок всява повече ужас в мен, отколкото повечето вампири в модерните филми пълни само с Gore, ефекти и пикантен сценарии. Този филм е интересен с феноменалната си актъорска игра. Мимики, движения, реакции – страхотни. А операторското майсторство във филма служи като един своеобразен еталон за правене на кино. Съспенса е на ненадминато ниво. Филмът не е просто първи стъпки в блудкавия хорор жанр, а е един пътен знак, които насочва кинематографията към нови висини. Вярно е, на повечето хора не им харесва, но все пак трябва да се погледне от къде започва всичко. Ако не беше този филм, шедьовърът на Форд Копола от 1997-ма година нямаше да съществува. Филмът си е една икона в киноизкуството, нито повече, нито по-малко.

Радослав Тодоров