Новини

Спилбърг и Кронкайт срещу войната


Уолтър Кронкайт

Уолтър Кронкайт

Стивън Спилбърг

Стивън Спилбърг

В резултат от сътрудничеството на Стивън Спилбърг със сценариста Мат Чарман и продуцента Марк Плат се роди филмът Bridge of Spies, заслужил седем номинации за Оскар, а актьорът Марк Райлънс получи заветната статуетка за ролята си във фима. Според изданирто Deadline триото се готви за нов съвместен проект – филм за легендарния американски кореспондент телевизионен водещ Уолтър Кронкайт.

Проекът е още в съвсен начален етап на подготовка – Чарман се е заел със сценария, а що се отнася до Спилбърг – той все още не е сигурен дали да седне на режисьорския стол на филма.

Уолтър Кронкайт е един от най-влиятелните журналисти на своето време. В новият филм ше стане въпрос за неговите репортажи за войната във Виетнам. Първото пътуване на кореспондента до Виетнам е имало само опознавателен характер, но през 1968 г. той отива там за втори път и вижда ставащото със съвсем други очи. След завръщането си в САЩ той защитава позицията за прекратяването на войната. Говори се, че тогавашният американски президент Линдън Джонсън казва, че губейки Кронкайд той се лишава от поддръжката на средната класа. В резултат на това Джонсън не издига кандидатурата си за втори президентски мандат.

Пред Спилбърг стоят доста проекти. На 1 юли е премиерата на новия му филм The BFG (Големият и добър великан), а скоро след това стартират снимките на филма Ready Player One. След това го очаква драмата The Kidnapping of Edgardo Mortara и петата част от поредицата за Индиана Джонс.