Ревю

Път към отмъщение… в босфорски вариант


Eskiya (1996)

Режисьор: Yavuz Turgul
Сценаристи: Yavuz Turgul
Участват: Sener Sen, Ugur Yücel, Sermin Hürmeric

Ешкияпланински разбойник, бандит

През годините турското кино винаги ми е било неразкрита територия. Като махнем Реджеп Иведик и турските сериали, които ни заляха през последните години (не че съм ги гледал) не знаех почти нищо.

Ето че през последните месеци тук имаше доста препоръки и реших да стартирам от някъде, изтеглих си Зимен сън на Джейлян и този въпросен филм – Ешкия (The Bandit) (от скоро член на топ 250 на IMDB). Доколкото намерих допълнителна информация, този филм е дал нещо като рестарт на турското кино и е първият наистина касов филм през последните години. Филмът сам по себе си не е лош, имам известни резерви само около доста „разводненият“ финал и внезапната смяна от сцена на сцена – все едно Андре Агаси ни забива сервиси. Като махнем последните 10 минути и най-вече бруталният Рамбо mode, на който включи дядката, един стандартен балкански филм, не по-висок като класа от нашите филми. Напомни ми леко на един индийски пропаганден филм на Аамир Каан, Rang de Basanti, но там положението е доста по-трагично, тук поне имаше добри моменти.

Иначе за сюжета – типична история за отмъщение, предателство, любовни драми и изникнал изневиделица морализъм в иначе една доста сенчеста натура. Актъорската игра не е нищо особено, като освен главният актъор Шенер Шен, който влага емоционалност в ролята си, другите са на средно ниво. Определено не заслужава оценка 8.6 от 10 в IMDB (Индийската и турската мафия жънат и косят там), но пък е добра опорна точка, ако ще стартирате като мен с турското кино, защото е един от знаковите им филми.

Радослав Тодоров


Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *