Новини

Началото…


Първият фестивален ден на 33-я фестивал на българският игрален филм „ЗЛАТНА РОЗА“ започна с откриването на изложбата „АВТОРИ И ПЛАКАТИ” в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна, с куратор проф. Божидар Йонов. Напомняме, че варненци и гости на града ще могат да я видят до края на фестивала, а именно 11 октомври.

Една широка информационна палитра плакати към 100 български филма и техните автори с кратък биографичен текст.

В експозицията са включени български филмови плакати, между които тези за филмите Осъдени души, Дами канят, Бон шанс инспекторе, Любимец 13, Матриархат, Горе на черешата и много други.

Сред авторите на плакатите са художниците Александър Поплилов, Христо Алексиев, Александър Сертев, Ралица Станоева, Божидар Йонов, Александър Балкански, Вени Кантарджиева, Сиемон Кръстев и др.

Времевата рамка на експозицията обхваща периода от началото на 30-те до края на XX век – десетилетия наситени с филмови премиери, обичани и популярни филми.

Професор Божидар Йонов, ни припомни, че това е един реверанс към тридесет и повече години назад, към така наречените приложни графици: „…едно време тази група беше изключително силна, тя работеше много плакати и много от тях получаваха международни награди”.

Сегашната изложба е изключително богата не само от страна на повечето плакати, не само че представя и авторите на тези плакати, но и с това че се обръща много детайлно внимание наистина над това какво е филмовия плакат за един филм и как един филм оживява през едно друго изкуство..”, коментира Камен Блакански.

След откриването се състоя и първата пресконференцията относно 33-то издание на фестивала за българско игрално кино „ЗЛАТНА РОЗА”. Във фоайето пред зала 1 на Фестивален и конгресен център, водещия на конференцията Камен Балкански и от скоро заместник директор на Националния Филмов Център ни запозна с основните линии на фестивала. „Този 33 фестивал се провежда и в рамките на юбилейната за българското кино година посветена на 100 годишнината от първя роден филм”.

„…. Тази година имаме една доста интересна конкурсна програма и също така много обещаваща в късометражната област. Преценихме, че тази година за разлика от миналата е по-целесъобразно да има две отделни журита, както за пълнометражните, така и за късометражните филми…”

Част от лентите на фестивала вече са въртяни по екраните, но това не е нищо лошо, напротив даже е много добре, сподели Балкански:

„Например филма „Жажда”, който успешно беше селектиран на фестивала в Сан Себастиан, а „Аферим!” и „Защо аз?”(информационна програма) минаха успешно в Берлин, в рамките на Берлинале тази година, смятам че са интересни за публиката, както и за професионалната публика, защото дават представа за нивото на нашата филмова индустрия, сравнена с тази на Румъния или на Унгария и Чехия.”

Беше представен ЮБИЛЕЙНИЯ МЕДАЛ 100Г. БЪЛГАРСКО КИНО, изработен в Монетния двор на Република България по специална поръчка на Националния филмов център и организаторите на 33-ия фестивал на българския игрален филм „ЗЛАТНА РОЗА”. На лицевата му страна е включена визията на 100-годишния юбилей с автор Николай Тонков, а на гърба на медала е познатото лого на НФЦ. Медалът е с диаметър 40 мм и е изпълнен от посребрен месинг с оксидация. Тиражът на медала е само 150 броя. Отново във връзка с юбилейната година, в началото на 2015 бе пусната в обръщение сребърна възпоменателна монета с вграден медальон 100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО КИНО и бе валидирана пощенска марка, посветена на стогодишнината.