Препечатано

Karagarga* и уязвимостта на „странните“ филми


Автор: Калъм Марш, специално за сп. National Post , Ванкувър, Канада, 3 юли 2015 г

65543f5096

През 1971 г., дръзкият Жак Ривет завършва работата си над филма Out 1: Noli me tangere, 773-минутен апотеоз на френския стил в киното – Нова Вълна. Няколко човека го гледат тогава, няколко след това. След реставрацията на филма в началото на 90-те години на миналия век, творбата е прожектирана рядко по международни фестивали, а копия имат само някои особено щедри видеотеки. Това са хората, които все още говорят с преклонение за времето, когато филмът е прожектиран в цялата си продължителност от 12 часа в Музея на движещите се изображения (Museum of the Moving Image) в Ню Йорк, преди повече от десетилетие. Филмът и досега остава отправна точка на гордостта на синефилите, които устояват на мощното му разпространение сред тях: самият факт, че са гледали филма Out 1 е послание към цялостта и ерудицията на любителите на киното.

Out 1 никога не е бил достъпен във видео формат в тази страна (има се предвид Северна Америка – Канада и САЩ, б.прев.). През 2014 г., немски дистрибутор издава филма на 5 дисков DVD пакет, с некадърни субтитри на английски език, но въпреки факта, че филмът вероятно ще намери много почитатели в Европа, стандартът PAL не е съвместим с DVD плеърите в Северна Америка (те са на стандарт NTSC, б.прев.). Така че, освен ако не сте между малцината привилегировани, които са видели филма по време на малкото му прожекции в кината, от много години единственият начин да видите този филм е бил само един: пиратско копие, гарнирано с набити в образа испански субтитри, видеозапис от ТВ излъчване, което изглежда така, сякаш образът е цеден през марля. Това уродливо „специално издание“, така да се каже, е било гледано с удоволствие от стотици, може би хиляди хора. То се появява пред очите на най-нетърпеливите синефили през същия канал – Karagarga.

Karagarga е затворен торент тракер само за членове. Трябва специално да се отбележи, че архивът на тракера е достъпен само и единствено след регистрация, която е възможна след специална покана. (Тези така възжелани покани се разпределят между съществуващите потребители твърде пестеливо). Противно на практиката на всеизвестни сървиси от този сорт, като isoHunt, Pirate Bay, Zamunda.net / Zelka.org в България, Karagarga е изключително дискриминационна: ъплоудите в техния архив трябва да покриват известни условия за качество и вид, описанията трябва да включват представителни скриншотове и да са задълбочени и пространни. И най-важното, качените филми трябва да отразяват водещата чувствителност на сайта към тенденцията към трудни и необичайни филми, които са направили Karagarga райско място за любителите на киното с различни вкусове. Духът на сайта си остава твърдо контракултурен. Модераторите не позволяват качване на модерни холивудски филми или мейнстрийм блокбъстери: такава продукция просто не попада в категорията на този сайт, в неговата сфера на развитие.

В резултат на строгостта на тази политика, Karagarga съдържа една от най-подробните библиотеки на класически, чужди (има се предвид неамерикански – б.прев.) и артхаусни филми в целия свят. Out 1 съвсем не е единственото съкровище, което човек може да намери там: в архива на тракера има стотици хиляди филми (също и книги в електронен формат, списания, албуми и телевизионни шоупрограми), като в това многообразие се включват велики филми и абсолютно недостъпни творби като филмът на Мануел де Оливейра Обречена любов (Doomed Love), филмът на Робер Бресон Une femme douce (Предпазливата), на английски Деликатната, по разказ на Достоевски, филмът на Жан Осташ Майката и курвата (La mere et la pute) и този на Жан-Люк ГодарКрал Лир. Трудно е да се преувеличава значимостта на подобен ресурс. Непреходни от историческа гледна точка филми се загубват заради смяната на технологиите и времената всяка година. Кинолентите се увреждат и загубват. Мухлясалите видеокасети не се презаписват или подновяват, DVD-тата пък се изчерпват от продажба, без преиздаване, старите аналогови видеокаталози никога не се дигитализират. Но стига и едно копие да съществува, дори и да е с много жалко качество, то може да оцелее в Karagarga: един потребител качва ценния филм, а десетки други продължават да го споделят.

В началото на миналия месец (юни 2015 г.), Karagarga блокира, и остана неработеща няколко седмици. За известно време никой не знаеше какво става: някои казваха, че има рутинна профилактика на сървърите, а други – че хостингът на тракера се мести другаде. Международни антипиратски организации пускаха слухове, че сървърите са арестувани от полицията, но никой не можеше да потвърди подобни предположения. Измислената интрига за любопитните и отегчените бе разтръбена още повече от тайнствения Туитър потребител, който се нарече Judex: той написа в специално обръщение, че е независим създател и дистрибутор на филми, комуто „милионите“ потребители на Karagarga, свалили по нелегален начин неговите творби, дължат огромни суми от пропуснати ползи и загуби от неосъществени продажби. Той поема отговорността за спирането на сайта и обещава бързо възмездие на виновниците: “Алчното плячкосване на филмовата култура я унищожава“ – аргументира се странният тип. И продължава: „Само богатите и силните ще оцелеят след опитите за убийство, които онлайн пиратството нанася на продуктите на културата днес.”

Мухлясалите видеокасети не се презаписват или подновяват, DVD-тата пък се изчерпват от продажба, без преиздаване, старите аналогови видеокаталози никога не се дигитализират.

Противниците на пиратското сваляне на филми със сигурност ще продължават да се ежат на Karagarga. В техния архив се включват и заглавия, иначе достъпни на ДВД и Блурей в Северна Америка, като например тези, разпространявани от колекцията Criterion, и може смело да се предположи, че в този случай свалянето на филм не е жест на запален синефил, който иска да запази за историята дадено заглавие, а по-скоро опит да се спести солената цена от $30 за филм, каквато е цената на Criterion. Но общо взето, Karagarga повдига съвсем различни въпроси относно пиратството, сравнени с тези, провокирани от тракери като the Pirate Bay (Пиратския залив). Причината за съществуване на Karagarga е много по-благородна, отколкото си позволява да твърди нашият беден потребител Judex: тракерът Karagarga полага всички усилия да поддържа място, което е роден дом за любителите на световно кино, които желаят да гледат филми, твърде странни, за да оцелеят по какъвто и да е друг начин в популярния смисъл на тази дума.

Един студент, който се интересува от ранни ирански филми, например, и има достъп до Karagarga, ще научи с изумление за възможността да се докопа до филми, мислени отдавна за изгорени или забранени за съществуване. Някои от тези филми дори не биха могли да мечтаят за обикновен показ където и да било. Синефил от малък град до Онтарио, твърде далеч от столица или изобщо селище с видеотека, може да се наслади с помощта на Karagarga на богато и разнообразно кинообучение, да усети любопитството след запознаването с филми от всяка една чужда държава, произведени в която и да е година от създаването на киното до днес.

Без услуга като Karagarga, кинолюбителите са в робство на прищевките на неумолимия пазар, който с неотдавнашното си безпогрешно решение да се превключи към цифров стрийминг, остави огромни области от историята на киното погребани в неизвестност. Митът, че платени услуги като Нетфликс (Netflix) и Айтюнс (iTunes) предлагат „всичко” за директен достъп, е зла шега за всеки, който сериозно се интересува от кино. Тълпата от такива потребители е принудена от самия пазар да се защитава сама. Много от нас наистина ще си купят филма Out 1 на Блурей, или ще го заявят на Netflix, ако това беше възможно. Но дотогава, Karagarga ще бъде оценяван по достойнство за редкия и скъпоценен достъп, който предлага на любителите на истинското кино.

*Karagarga (черна гарга, турски – б.прев.)

Превод – Moni