Новини

Журито на „Златният лъв“


biennale15

Известно е вече журито на 72-я Венециански кинофестивал. Председател на журито ще бъде мексиканският режисьор Алфонсо Куарон, който преди две години представи тук своя филм Гравитация. Под негово ръковоство ще работи международен екип, в който влизат: носителят на Оскар за филма Ида Павел Павликовски, турският режисьор Нури Билге Джейлан и актрисите Елизабет Банкс и Даян Крюгер.

В състава на журито влизат и писателят и режисьор Еманюел Карер (автор на романа Лимонов и сценарист на култовия сериал The Returned), италианският режисьор Франческо Мунци (неговият филм Black Souls тази година спечели наградата Давид на Донатело за най-добър филм), тайванският режисьор Хоу Сяосян (награда за най-добър режисьор на Фестивала в Кан през 2015 за режисурата на филма The Assassin и носител на венециански Златен лъв за A City of Sadness) и шотландката Лин Ремси (We Need to Talk About Kevin, Morvern Callar)

Фестивалът ще бъде открит на 2 септември и ще продължи до 12 септември. На откриването ще бъде прожектиран филмът на Балтазар Кормакур Еверест. Конкурсната програма ще бъде обявена утре, 29 юли.

kinomania.ru