Препечатано

Джейк Джиленхол за Метода*, писмата от почитатели и раздаването на юмруци в „Southpaw”


© Denis Makarenko

Юли 23, 2015

Интервю: Гейл Толи

Възможно ли е Джейк Джиленхол да изглежда още по-спокоен? 34-годишният актьор е преполовил изпълнения с интервюта ден, намира се в хотелска стая в Лондон и изглежда забележително безгрижен за човек, който прекарва деня си, отговаряйки на досадни въпроси. Той говори бавно и замислено, дори ни подмята една „загрижена“ препратка по време на разговора.

Джиленхол се различава от героя си в Southpaw, където изиграва избухливия боксьор Били Хоуп. На плаката той е неразпознаваем: обръсната глава, татуировки, изпъкнали мускули и вени. Джиленхол е известен с „всичко-или-нищо“ подхода си в актьорството: за Southpaw той се впуска в шестчасова ежедневна фитнес рутина и се отдръпва от приятелите и семейството си. Учи как да се боксира и ударите във филма са истински.

Джиленхол не следва обичайния път на звездите. Въпреки очевидното му потапяне в Холивуд (първата му поява във филм е на 11-годишна възраст, родителите му са кинотворци, а сестра му Маги е с успешна филмова кариера), той изглежда, че подкрепя по-нестандартните и предизвикателни роли; от Donnie Darko, до носителя на Оскар Brokeback Mountain и миналогодишния Nightcrawler. В Southpaw той ни представя типичното си „посвещаване“ в роля – мрачен и напрегнат филм, разказващ за боксьор, който се опитва да се възстанови след сполетялата го семейна драма. „Методичният“ му подход прозира чрез високопарната реч и неспокойния език на тялото на зашеметения му от удари герой.

Вие наистина се потапяте в ролите си – трудно ли е да сте толкова „методичен“ в подхода си?

Никога не бих нарекъл актьорството трудно. То просто не може да се сравнява с трудните неща по света. Киното си има история, която трябва да се уважава. Но всичко е в границите на разумното. Винаги е предизвикателство, но понякога може да се превърне и в абсурд.

Процесът пристрастяващ ли е?

Не знам. Според мен свободата е другото лице на дисциплината. Аз не съм достатъчно изразителен, за да мога просто да се появя и да поднесa каквото е нужно. Изисква се голяма подготовка. Ще направя всичко възможно, за да изпълня дадена роля, ако трябва ще използвам и класически техники.

Няма как да не ви попитам…Ако трябва да се изправите срещу някого на ринга, кого ще изберете?

Човече, шегуваш ли се? Не искам да се бия с никого. Има мачове, които бих искал да съм гледал и хора, които бих искал да гледам как се бият, но не, не мисля, че има някой, с когото бих се сбил.

Избягвате блокбъстърите в полза на по-малките проекти. Как избирате ролите си? Всичко заради режисьора ли е?

Понякога е, а понякога е заради режисьора, монтажиста, оператора, сценографа и продуцента. Филм не се създава само от един ум. Опитвам непрекъснато и имам познания за всеки един от отделите и с какво те се занимават.

Бихте ли искал да режисирате?

Да, бих. Все още не е на дневен ред, но започва да се заформя; виждам колко е трудно и как много хора си мислят, че могат да режисират. Наистина трябва да знаеш какво искаш да кажеш. И трябва да си изцяло подготвен: не само откъм умения, но и като човек, защото се изисква голямо търпение. Трябва да уча още, но бих желал да се пробвам след време.

Сигурно получавате купища писма от фенове – има ли такива, които са ви впечатлили?

Имам писмо, което беше написано на касова бележка и келнерът ми го даде. Става въпрос, че е гледал Brokeback Mountain и е признал на родителите си, че е гей. Искаше да ми благодари за създаването на филма. Можеш да си повтаряш, че работата ти като актьор е абсурдна, но тогава се появява подобен човек и си казваш: „Я, чакай малко!“.

Сестра ви Маги скоро се изказа относно възрастовата дискриминация в Холивуд и как са й казали, че е прекалено стара, за да изиграе любовница на 55 годишен мъж. Забелязал ли сте подобни предразсъдъци?

Съгласен съм със сестра ми. Ставал съм свидетел и то не само на актьори. Във филмовата индустрия има тенденция да се избират само най-новите неща, защото изглежда сякаш те са перфектни, без недостатъци. Всъщност трябва да се учим от по-възрастните. Всичко, което съм научил и от което съм се вдъхновявал, е създадено от хора, които са минали през много повече неща от мен. Ако бизнесът правеше същото, това би било чудесно и филмите биха били много по-интересни.

* Method acting – техника, при която актьорът се стреми да достигне емоционално отъждествяване с героя си

Източник: http://www.timeout.com/london/film/jake-gyllenhaal-on-method-acting-fan-mail-and-throwing-punches-in-southpaw

Превод: Гергана Николова