Новини

Изкуството да затвориш сделката – сагата „Glengarry Glen Ross“


GLENGARRY GLEN ROSS, Kevin Spacey, Jack Lemmon, 1992, (c) New Line/courtesy Everett Collection

Glengarry Glen Ross (1992)

Режисьор: James Foley
Сценаристи: David Mamet (play), David Mamet (screenplay)
Участват: Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin

Glengarry Glen Ross е стегнат, но изкусно написан и брилянтно изигран филм с невероятен актъорски състав, който успява от една, на пръв поглед, по-суховата материя да създаде един емоционален актъорски филм, който си струва вниманието. Лентата събира някои от най-големите актъори на XX век – сред които Ал Пачино, Алън Аркин, Джонатан Прайс, Алек Болдуин, Ед Харис, Кевин Спейси и великият Джак Лемън. Американците са казали за голямата джунгла, която представлява нашият живот – „Навън е един голям свят в който кучетата се самоизяждат“ (буквален превод), а този филм е огледален образ на обществото ни и за битката за оцеляване и надмощие. Филм – адаптиран от пиесата със същото име от 1984 година, който умело успява да иронизира машинациите в една фирма за недвижими имоти, като ни представи на пръв поглед карикатурни персонажи, които след всяка една минута, като че ли стават все по-истински, докато в един момент не осъзнаеш колко брилянтна сатира всъщност е този сюжет.

Сюжетът ни представя два дни от живота на четирима агенти по недвижими имоти, които са притиснати до стената от ръкводството и техният „мотиватор“ (Болдуин). Двама от тях ще оцелеят, а останалите ще бъдат уволнени. Започва върла битка за надмощие, в която печеният Рики (Пачино), криминалният Дейв (Харис), апатичният, но морален Джордж (Аркин) и ветеранът кутсузлия (Лемън) трябва да изиграят картите си перфектно, за да останат в играта. Битката започва, като са замесени интриги, сблъсък на егота, умели и не толкова умели методи за манипулация, всичко това гарнирано с пиперлив диалог, хапливост и сметкаджийство. Играта стартира и всички топки са на масата, като след всеки удар започват да струят светкавици от темперамент, профанщина и емоция. За актъорската игра няма какво да се каже, всички са на страхотно ниво, дори и младият Кевин Спейси играе с завиден замах, Пачино… си е Пачино – константа, дори получава и номинация за Оскар за своето превъплъщение, но за мен черешката на тората отива при Джак Лемън, който дори и на заветна възраст играе превъзходно и успява да накара зрителя да съжали незврачният и отчаян до гроб персонаж, който се мъчи да хване всяка една възможност като удавник, само и само да получи мощен мокър удар с плавник в лицето. Трябва да се спомене и 5 минутната роля на Алек Болдуин, която е добила култов статус и се среща в наши дни доста често споделена, като мотивация за хора от бранша. Джонатан Прайс като клиент – мъж под чехъл и Аркин и Ед Харис също така доставят удоволствие с кратките си, но култови роли.

Филмът е като пиеса, ако сте фен на филм, като 12 Angry Men определено ще Ви се понрави. Режисиран от James Foley. Известен е с изключителният си цинизъм и пиперлив диалог, не случайно доста хора го наричат с шеговитото „Death of a f*cking salesman“. Произхода на името на филма е сборна комбинация от две истински къщи за недвижими имоти, които се споменават от актъорите. Препоръчвам го на всички фенове на assemble cast-овете и диалогът в киното, дори и да не работите в сферата на продажбите, ще останете удивени от превъзходната актъорска игра, препоръчвам го с един студен отрезвяващ таратор.

Радослав Тодоров