КинонарКотиК с Касиел

Исус и Варварите


Animal Kingdom (2010)

Режисьор: David Michôd
Сценаристи: David Michôd
Участват: James Frecheville, Guy Pearce, Joel Edgerton

Animal Kingdom си е направо „Кралство на Зверовете“… Семейство – звяр от най-кръвожадните, опасни и безчувствени. Дебютантът-режисьор David Michôd е направил филм, в който през цялото време те мами, че някъде там в края на историята има светлина в тунела. И вероятно има, но тази светлина е по-скоро блясъкът в очите на изгладняла стръвница, пречупила шийните прешлени на едра плячка. Заблуждава те и с привидно разлетия, бавен ритъм на действието, прилично на  дебнене – лов.

Имаме си работа със специален филм, чийто жанр не е точно драма, не е трилър, да не говорим за екшън… това е жанрът наречен „без изход“. Австралийците в последните години, се специализираха в този нов вид, и го правят дяволски успешно.

Сюжета: Мелбърн 1980г. Една жена изглежда като заспала, пред екран, от който се лее нелепа телевизионна викторина. В действителност, тя просто е умряла от свръхдоза хероин. 17 годишният й син Джошуа или Исус Навин  – неугледен, мънкащ, мълчалив дългуч – докато чака линейката – се обажда на отдавна отчуждената си баба Жанин. Тя го приветства с отворени обятия в сплотената фамилия Коди. Първият и син Андрей е харизматичен психопат известен с прозвището Папа (в безобразно талантливото превъплащение на Бен Менделсон). Неговият брат Бари е дребен пласьор на наркотици и неуспял играч на фондовият пазар. Между тях се щура, като муха без глава сестра им – малодушната Дарън.  Всички те се занимават с престъпен бизнес. „Блудният син“, в лицето на  внукът  Джошуа пристига в труден за семейството, момент.

Фамилията няма нищо общо с тази от „Кръстникът“ или сюжетите на Коза Ностра… Това са хора средна ръка. Мъничко еснафи, и не съвсем. Точно като вашите съседи отсреща. А бабата Жанин е жена около 50 –те. Изрусена, тежко гримирана блондинка – гротеска –  отпечатък на Донатела Версаче (брилянтно изпълнение на актрисата Jacki Weaver с две номинации за Оскар – едната за тази роля). Жанин е вярна на синовете си, борбена и дори симпатична с издържливостта и мъжеството, с които приема обратите на съдбата. Престъпността за семейство Коди е начин на живот. Те не познават друго. Внукът (James Frecheville – познат от Adore) от наблюдател е въвлечен много успешно и бързо в тази обречена действителност.

Режисьорът David Michôd пресъздава тяхната среда и взаимоотношения – отвратително-комично убедителна. Особено място искам да отделя на Гай Пиърс  (в ролята на ченгето). Неговият герой – интровертен, отчаян детектив е единственото човешко същество в тази адска джунгла. Той е пулсиращата сънна артерия на филма.

Много въпроси остават след финалът. Има два Избора. Да бъдеш Жокер или Жертва. Едно е ясно – лъжеш ли останалите с фалшива карта, не играеш ли честно (каквото и да значи това) рискуваш. А какъвто и риск да поемеш, все пак си герой от жанра „Без Изход“.

Камерата е на Adam Arkapaw, (Lore, Snowtown, True Detective – 8 от 10 епизода) в трети пореден филм ми демонстрира своето безкрайно майсторство да хамелеонства в движението, плановете, кадрите… Чакам с нетърпение неговото участие (око) в новият Макбет.

Режисьорът David Michôd, е самоук авантюрист в голямото кино. Наблюдавал и абсорбирал филмите на Мартин Скорсезе, без да го копира – Слава Богу! Сценарият е негово дело и майсторски автентично предава стилът, несретният, груб, директен сленг, върлуващ  из тази прослойка от обществото. Самото „обиталище“ – дом на героите, в един момент започва да ти прилича на лабиринт от животински клетки.

Някъде четох, че в края на 19 век, са бесели на площада престъпниците в Австралия. Последните думи на един от тях са : „Такъв е животът!“. Тази максима абсолютно се споделя от фамилия Коди в тяхното варварско „Кралство“.

Animal Kingdom е награден с 38 награди и още 40 номинации – Оскар, Австралийски филмови, Бостънските критици, Камеримаж, Сънданс, Лондонски критици, Стокхолм и пр.

Препоръчвам с чиста водка. На екс!

Касиел Ноа Ашер


Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *