Новини

Десет дни под знака на българското кино


33-ят фестивал на българско игрално кино „Златна Роза” ще се проведе от 2 до 11 октовмври 2015, като от първите дни на събитето до 6 октомври ще се представи рероспективна програма във връзка с честванията на 100 годишнината на българското кино. Фестивалът се организира от Изпълнителна агенция „Национален филмов център” със съдействието на Министерството на културата, Община Варна и Българската национална телевизия и в партньорство с Фестивален и конгресен център – Варна, “Артин вижън” и Българска национална филмотека.

През тази година варненската публика ще има възможността да се наслади освен на 13 пълнометражни, 17 късометражни, редица ретроспективни филми и много други извън основната програма, както и на съпътстваща програма.

Първото събитие, ознаменуващо началото на  фестивалът  е изложбата АВТОРИ И ПЛАКАТИ с куратор проф. Божидар Йонов. Експозицията ще бъде открита на 2 октомври в 10 часа и ще бъде разположена в залите на Градска художествена галерия Варна. Друга изложба – 100 годни българско кино – вече бе показвана пред публиката в Стара Загора, по време на Варна фото фест, в Народното събрание, Нов български университет и зала “Средец” на министерство на културата в София. Тя ще представи непознати фотографии от снимачните площадки на любими български филми.

Филмовите дни започват още на 3 октомври от 17 часа с ретроспективна програма и лентата С ДЕЦА НА МОРЕ на режисьора Димитър Петров. Другите класики от родното кино, които ще заблестят на екрана в зала „Европа” са комедията Топло, Таралежите се раждат без бодли, Куче в чекмедже, Тримата от запаса, Адио, Рио и Двойникът.

На церемонията за откриването на фестивала, която ще се проведе на 6 октомври от 19 часа в зала 1 на ФКЦ, ще бъде прожектиран документалният филм на Илия Костов ВАСИЛ ГЕНДОВ – МИТ И РЕАЛНОСТ, посветен на пионера на българското игрално кино – своебразен поклон към юбилея, който честваме през тази година.

Две отделни журита ще оценяват конкурсните филми – за пълнометражни и късометражни филми. В състава им са включени известни имена, като режисьорите Стефан Командарев, Станимир Трифонов, Николай Тодоров, Киран Коларов – представители на различни поколения кинематографисти.

В конкурсната програма са включени 7 дебюта, (Жажда, Виктория, 11-и А, Събирач на трупове, Жената на моя живот, Сняг, Имало едно време един уестърн), както и 6 премиерни за българския екран (Докато Ая спеше, Жажда, 11-и А, С лице надолу, Сняг, Семейни реликви). Конкурсната програма за късометражните филми включва 17 заглавия, минали през селекционна комисия, от които само шест са финансирани от НФЦ. Преобладаващата част от тази селекция са филми на млади режисьори и продуценти.

В информационната програма се показват 11 късометражни филма, два пълнометражни филма с независимо финансиране – Дяконъ Левский и Момичето от низката земя и три международни копродукции, получили финансиране от НФЦ – Аферим, Защо аз? и Мама и другите шантавели в семейството, както и един документален филм.

По време на фестивала “Златна роза” бюрото на европейската програма “Творческа Европа” ще представи възможностите за подкрепа на развитието на филмови проекти, както и финансирането насочено към дистрибутори, фестивали, тренингови програми, видео игри и нови технологии. Представителите на офис МЕДИА ще дадат отговори на въпросите кой и как може да кандидатства, какви са стъпките при подготвянето на един проект, как практически става кандидатсването, какви са сроковете и т.н.

Официалното закриване на фестивала ще се проведе на 11 октомври от 19 часа в ЗАЛА 1 с прожекция на наградените със ЗЛАТНА РОЗА филми.

 

КОНКУРСНА ПРОГРАМА

ИНФОРМАЦИОННА ПРОГРАМА, РЕТРОСПЕКТИВА