Новини

Давид Фоенкинос в България


hX5PagIt34rSWbKyPt8oZegNKJ0

Одри Тату в кадър от Деликатност

Авторът на Деликатност и биографичния роман в стихове Шарлот, Давид Фоенкинос, който спечели награда „Рьонодо“ 2014, пристига за среща с читатели и зрители в София и Варна и за участие в 23-тото издание на Международния кинофестивал „Любовта е лудост“ във Варна.

Роден преди 40 години, един от най-успешните и разпознаваеми творци на Франция има в актива си над 10 литературни награди, а книгите му са преведени на десетки езици.

Давид Фоенкинос е изкусител. Не твърдим, че е такъв в делника си, но творчеството му несъмнено съблазнява читателя с елегантна фантазия и романтизъм, с категоричното си желание да доставя удоволствие. Книги като Деликатност, Спомените и Еротичният потенциал на жена ми се четат на един дъх и принадлежат към онова семейство френски романи, които вълнуват с вродената си деликатност, хумор и чар.

Последната му творба, Шарлот, е парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години. Написан в свободен стих, романът пресъздава трагичната участ на немската еврейка с рядка чувствителност и дълбочина.

В конкурсната програма на най-романтичния кинофестивал у нас Давид Фоенкинос ще представи филма Деликатност (2011), създаден въз основа на едноименното му произведение, под режисурата на Стефан Фоенкинос и с участието на Одри Тоту в ролята на Натали.

Програма на гостуването:

20 август

19.00 ч., Среща с читатели във Френския културен институт в столицата

21 август

18-19 ч., Церемония по откриване на 23-тия филмов фестивал „Любовта е лудост“ във Варна

23 август

18.00 ч., Среща с читатели в книжарница Сиела – Варна и прожекция на филма Деликатност във Фестивален и конгресен център

 


Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *