Новини

Червен килим, малко лудост и много любов


Снощи във Фестивален и конгресен център – Варна беше открит 23-я кинофестивал Любовта е лудост. Лошото време и дъждът не попречиха фестивалът да започне с традиционната церемония по посрещане на звездите и преминаването им по червения килим, и ни най-малко не помрачиха настроението на гостите и зрителите в голямата зала на Фестивалния комплекс.

10 дни, 90 български и чуждоезични филма, 12 филма в конкурсната програма с награди от Кан, Берлин, Венеция и Сан Себастиан, за първи път – филм от Уругвай, специална програма, посветена на 100-годишния юбилей на българското кино, панорама на съвременното френско кино, панорама, посветена на 100-годишнината от арменския геноцид, панорама на съвременното полско кино и още, и още, и още… – това говори сухата статистика, ако трябва да използваме терминологията на спортната журналистика.

Обичайно скучното начало беше разчупено от изпълнението на песента Не остарявай любов от неостаряващата Искра Радева, след което директорът на фестивала проф. Александър Грозев откри фестивала и представи международното жури с председател проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ. С отличието за цялостен принос за развитие на българското кино бе удостоена проф. Вера Найденова.

Фестивалната програма стартира с премиерната за България прожекция на спечелилия Голямата награда на Московския кинофестивал филм на режисьора Ивайло Христов Каръци, който беше приет изключително радушно от публиката.

Петър Желев