Ревю

2010: Годината в която визията на Кубрик се преклони пред прагматичният sci fi


scifi2_13a

2010 (1984)

Режисьор: Peter Hyams
Сценаристи: Arthur C. Clarke (novel), Peter Hyams (screenplay)
Участват: Roy Scheider, John Lithgow, Helen Mirren

Много хора не харесват този филм.

Въпроса тук е, че той няма как да бъде равнопоставен със шедъовъра на Стенли Кубрик, първо. тук липсва тази атмосфера на мистериозност, тези невероятни кадри, злокобният саундтрак, онова чувство на празнота и безтегловност в космоса, тази гениална лаконичност за сметка на визуалното изобилие. Няма как да не се усети липсата на геният на Кубрик. Намираме повече решени отговори, отколкото въпроси. Колко адекватно са решени според някои, е друг въпрос. Нормално, все пак надали режисьора Питър Хаймс е бил с изцяло авторска идея за продължението.

Ще бъде ли запомнена тази фантастика, като неизвестното братче на Одисеята – да, вероятно. Сам по себе си, този филм е доста приличен sci-fi с по-добри актъори от оригинала. Може да се твърди че секуела е пълен антипод на оригинала като тип филм, въпреки че реално трябва да се явява твърдо и точно продължение на историята. Историята е добре изпипана, но я няма просто тази магия. На мен и двата филма ми харесаха, но всеки сам по себе си, просто защото знаех какво да очаквам, докато ги гледах.

За актъорската игра какво да си говорим – Рой Шайдър е класик в жанра, Джон Литгоу и Хелън Мирън също са много солидни имена, имено тяхното представяне успява да спаси филма, защото определено това не са актъори, които са безлични.

Ефектите са на много добро ниво, като за осемдесетарско кино, но все пак си личи, че въпреки почти 20-те години разлика, филмът на Кубрик се е запазил доста повече през годините, много по-изчистени, по-оригинални, много по-реалистични са в те в Одисеята, докато тук си личи повече „ретро“ усещането – студеният осемдесетарски science fiction, който на мен ми е приятен, защото съм привърженик на този жанр. Явно липсата на Дъглас Тръмбъл си казва думата, защото именно той е геният зад визията на 2001.

Актъорите Keir Dullea (Bowman) и Douglas Rain (HAL 9000) се завръщат от оригиналният филм, като особено ми беше готино да видя HAL и мъртвешкият му тембър за един последен път, въпреки че в този филм той е представен в далеч по-положителна светлина.

Накратко: приличен секуел, но си личи че „приоритетите“ във него са разместени доста повече, ако тръгнем да ги сравняваме с тези в оригиналът.

Гледайте все пак, ако не сте, и давайте мнение, това е важно

Радослав Тодоров


Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *